Αξιοπιστία... το νόμισμα του ηγέτη

2021-03-09

Από τον Νεκτάριο Ζήση,

ZN Solutions Founder & CEO

Ο μέντορας μου και κορυφαίος στον κόσμο σε θέματα ηγεσίας John Maxwell λέει πως «η αξιοπιστία είναι το νόμισμα του ηγέτη». Όταν ένας ηγέτης είναι αξιόπιστος, μπορεί να συνδεθεί με τους ανθρώπους που τον ακολουθούν, ενώ όταν σταματήσει να είναι αξιόπιστος, η σύνδεση παύει να υφίσταται.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ηγέτης, είναι να πιστέψει ότι εφόσον κατάφερε να είναι αξιόπιστος κατά τη διάρκεια της σχέσης που δημιούργησε, αυτό θα διαρκέσει για πάντα. Ότι τελείωσε. Το έκανε και αυτό είναι.

Η σύνδεση όμως, όπως και η αξιοπιστία είναι μία διαδικασία και όχι ένα γεγονός.

Ανά πάσα ώρα και στιγμή ένας ηγέτης μπορεί να χάσει την αξιοπιστία του και τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε χάνεται η εμπιστοσύνη. Και αν χαθεί η εμπιστοσύνη, ο ηγέτης σταματά να επηρεάζει. Και αν σταματήσει να επηρεάζει σταματά να ηγείται.

Ας δούμε λοιπόν πέντε βήματα που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης για να είναι αξιόπιστος.

  • Εάν θέλετε να είστε αξιόπιστοι συνδεθείτε πρώτα με τον εαυτό σας. Η σύνδεση είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να κατανοεί και να συσχετίζεται με έναν άλλο άνθρωπο, με τέτοιον τρόπο που να αυξάνει την επιρροή μαζί του.

Πριν όμως κατανοήσουμε και συσχετιστούμε με άλλους ανθρώπους, πρέπει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Πρέπει να γνωρίσουμε, να συμπαθήσουμε και να αισθανθούμε άνετα με τον εαυτό μας. Εάν είμαστε καχύποπτοι ως άνθρωποι, θα υποψιαζόμαστε τους ανθρώπους. Εάν είμαστε ανασφαλείς, τότε θα είμαστε ανασφαλείς και με τους ανθρώπους γύρω μας.

Το να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας είναι αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης. Οι σχέσεις που έχουμε με τους άλλους, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, από τις σχέσεις που έχουμε με τον εαυτό μας, Γιατί; Γιατί τις περισσότερες φορές

βλέπουμε και αισθανόμαστε για τους άλλους, ότι βλέπουμε και όπως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας.

  • Εάν θέλετε να έχετε αξιοπιστία με τους ανθρώπους διορθώστε τα πράγματα που κάνετε λάθος. Μερικές φορές η απώλεια αξιοπιστίας συμβαίνει επειδή ένας ηγέτης κάνει λάθος. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τους ηγέτες ως αλάνθαστους ή εξυπνότερους από οποιονδήποτε άλλο. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το πώς ανταποκρίνεται ένας ηγέτης στο λάθος. Αναγνωρίστε το λάθος ως ηγέτης και ζητήστε συγγνώμη. Ζητήστε όμως ειλικρινά συγγνώμη. Και τέλος, εφόσον μπορείτε διορθώστε το. Είτε μόνοι σας ή με τη συμβολή της ομάδας σας.

Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο κάποιοι ηγέτες να παραδεχτούν το λάθος τους. Θεωρούν ότι θα «πέσουν στα μάτια» των ακολούθων τους.

Προσωπικά προτιμώ να ακολουθήσω έναν ηγέτη που έκανε λάθος, ζήτησε συγγνώμη και είχε το θάρρος να το παραδεχτεί και να το διορθώσει, παρά έναν ηγέτη που έχει κάνει λάθος και δεν το παραδέχεται.

Το πρώτο μου δείχνει στοιχεία πραγματικής ηγεσίας, ενώ το δεύτερο μου δείχνει στοιχεία προσωπικής ανασφάλειας ή μη ικανότητας ρεαλιστικής οπτικής.

Και τα δύο θα μου δημιουργήσουν ανασφάλεια.

  • Πείτε την αλήθεια. Η ειλικρίνειά προσθέτει ακεραιότητα. Να είστε ειλικρινείς ως ηγέτες. Μην αποκρύπτεται σημαντικές πληροφορίες θεωρώντας ότι δεν θα βγουν στο φως της επιφάνειας. Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται με ψέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν φορές που η αλήθεια είναι δύσκολη. Το γνωρίζω. Το ότι είναι δύσκολη δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα ψέμα.
  • Να είστε το παράδειγμα. Οι άνθρωποι κάνουν ότι βλέπουν .Να ηγείσαι όπως ζεις και να ζεις όπως ηγείσαι. Ο Jim Rohn, είπε ότι

δεν μπορείτε να μιλήσετε για κάτι που δεν γνωρίζετε, δεν μπορείτε να μοιραστείτε αυτό που δεν πιστεύετε και τέλος δεν μπορείτε να δώσετε αυτό που δεν έχετε.

Αν δείχνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι αργά η γρήγορα θα φανεί. Πιστεύετε ότι μπορείτε να το κρύβεται για πάντα; Υπάρχει μία εκπληκτική φράση του Αβραάμ Λίνκολν που λέει το εξής...

Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.

Πόσο αληθινή!!!

  • Τέλος αν θέλετε να είστε αξιόπιστος να είστε παραγωγικός. Μπορεί το πρώτο διάστημα να μετράνε περισσότερο τα λόγια σας παρά οι πράξεις σας και τα αποτελέσματα σας, μετά όμως από ένα εύλογο διάστημα η σειρά αλλάζει. Μετράνε περισσότερο οι πράξεις και τα αποτελέσματα σας, παρά τα λόγια σας.

Αν λέτε και δεν κάνετε ή αν λέτε και δεν υπάρχουν αποτελέσματα είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι που σας ακολουθούν θα σας θεωρήσουν αναξιόπιστο.

Θα χαθεί η εμπιστοσύνη και τότε θα υπάρξει αυτό που ονομάζουμε κενό ηγεσίας.

Η αξιοπιστία όμως είναι επιλογή. Όλοι μας μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι. Δεν είναι θέμα συνθηκών ή συγκυριών. Είναι θέμα επιλογής.

Επειδή έχω την τύχη, την τιμή, τη χαρά και την ευθύνη των ανθρώπων που ηγούμαι, ρωτάω συνεχώς τον εαυτό μου...

  1. Πιστεύω σε εμένα, νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, έχω συνδεθεί;
  2. Όταν κάνω λάθη τα παραδέχομαι, ζητάω συγγνώμη και προσπαθώ να τα διορθώσω;
  3. Λέω την αλήθεια;
  4. Είμαι το παράδειγμα;
  5. Φέρνω αποτελέσματα;

Ξέρετε κάτι αν σε όλα απαντήσετε ΝΑΙ έχετε αρκετά «νομίσματα» ως ηγέτης. Αν έστω και μόνο σε μία ερώτηση απαντήσετε όχι, τότε κινδυνεύετε με χρεωκοπία.

Είναι δική σας η επιλογή. Επιλέξτε σοφά...