Γίνε ο φύλακας της πόρτας του μυαλού σου...

Από τον Νεκτάριο Ζήση
Κάντε ένα διάλειμμα. Θα ήθελα να μου δώσετε εννέα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας. Ναι, μόνο εννέα λεπτά για να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου μαζί σας.
Τόσος άλλωστε είναι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι Έλληνες για διάβασμα καθημερινά. Εννέα (9) λεπτά. Εκατόν τριάντα πέντε (135) λεπτά, κατά μέσο όρο, περιηγούνται στο διαδίκτυο και εκατόν είκοσι τρία (123) λεπτά περίπου την ημέρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, είναι διακόσια εξήντα τρία (263) λεπτά ημερησίως, γύρω στις τεσσερισήμισι ώρες δηλαδή. Συνολικά, μπροστά στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ο μέσος χρόνος που περνάει κάποιος κατά προσέγγιση την ημέρα, είναι τριακόσια ενενήντα (390) λεπτά. Από τα χίλια τετρακόσια σαράντα της ημέρας. Το είκοσι επτά της εκατό (27%)!
Σκεφτείτε λίγο λοιπόν, τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Σκεφτείτε πόσες αρνητικές ειδήσεις πλημμυρίζουν καθημερινά όλα αυτά τα μέσα. Σκεφτείτε πόσο συχνά και για πόσο ασήμαντα θέματα, έρχονται οι άνθρωποι σε αντιπαράθεση μέσα από τα social media. Τι νομίζετε ότι κάνει στο μυαλό σας, ή ακόμα και στην ψυχή σας, όλο αυτό με την πάροδο του χρόνου;
Νομίζετε ότι σας αφήνει ανεπηρέαστους; Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι και πόσο δυνατοί είστε , ανεξάρτητα από το αν είστε αισιόδοξοι και βλέπετε τα πράγματα θετικά, εάν δεν περιφρουρήσετε την πόρτα του μυαλού σας και δεν φιλτράρετε, τι εισέρχεται και τι καταγράφεται στο υποσυνείδητο σας, τότε αυτό που κάνετε, είναι να δίνετε τη σιωπηρή συγκατάθεση σας στον αρνητισμό και την απογοήτευση.
Εάν αφήνετε να μπαίνουν στο μυαλό σας αρνητικές σκέψεις, τότε αφήνετε τα «ζιζάνια» να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Φτάνει!!! Αρκετά, δε νομίζετε;
Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος, για να αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις μακριά και να γίνετε ο φύλακας στην πόρτα του μυαλού σας;
Θα χρησιμοποιήσω τα σοφά λόγια του Ιπποκράτη:
Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν
Θα πρέπει λοιπόν να δράσετε προληπτικά. Και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Πάρτε την απόφαση να μην υπάρξει μία μέρα, από σήμερα και στο εξής, που δε θα κάνετε κάτι που θα σας τροφοδοτήσει θετικά. Ακόμα κι αν είναι τόσο μικρό, όσο το να διαβάσετε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης για 9 λεπτά την ημέρα.
Μα Νεκτάριε, δεν έχω χρόνο. Θα ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για αυτό που θα πω, γιατί σε κάποιους μπορεί να φανεί λίγο σκληρό.
Ο μέντορας μου John Maxwell λέει το εξής:
Σήμερα, βρίσκεστε εκεί όπου σας έφεραν οι σκέψεις σας. Και αύριο θα είστε εκεί, όπου θα σας μεταφέρουν οι σκέψεις σας. Επειδή οι σκέψεις σας, οδηγούν τις πράξεις σας.
Αν λοιπόν ο τρόπος που σκεφτόμαστε και το πώς βλέπουμε τα πράγματα, καθορίζουν τις πράξεις μας και το μέλλον μας, δεν πρέπει να κάνουμε ένα καλύτερο life management; Ναι δεν μπερδεύτηκα, life και όχι time management.
Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο. Είκοσι τέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Το θέμα είναι, το τι κάνουμε με τον χρόνο μας. Αν τον ξοδεύουμε ή αν τον επενδύουμε.
Αντί για εκατόν είκοσι τρία (123) λεπτά στα social την ημέρα, ας είμαστε εκατό (100) λεπτά. Αντί για διακόσια εξήντα τρία (263) λεπτά στην τηλεόραση την ημέρα, ας είμαστε διακόσια είκοσι έξι (226) λεπτά. Όταν είμαστε κολλημένοι στην κίνηση εξήντα (60) λεπτά, ας ακούσουμε μια ομιλία (αυτοβελτίωσης ,ηγεσίας κ.τ.λ.) τα τριάντα ( 30) λεπτά και μουσική τα υπόλοιπα τριάντα (30) λεπτά. Πόσος επιπλέον χρόνος χρειάζεται από την ημέρα σας; Απολύτως κανένας!
Με αυτό που σας είπα, έχετε εξοικονομήσει 90 λεπτά για να τα επανεπενδύσετε σε εσάς!
Όσο περισσότερο το κάνετε αυτό καθημερινά, τόσο θα γίνεται, αυτό που αποκαλούμε συνήθεια και «τρόπος ζωής». Τα αρνητικά νέα στην τηλεόραση θα αρχίσουν να σας ενοχλούν και να σας «ειδοποιούν» να αλλάξετε το κανάλι. Τα αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πυροδοτούν το μυαλό σας να παρακολουθήσετε κάτι άλλο, (ένα εμπνευσμένο κλιπ ή μια ομιλία στο YouTube).
Τελικά, αυτές οι μικρές καθημερινές αλλαγές θα δουλέψουν αθροιστικά προς όφελος σας . Θα ελέγχετε περισσότερο τις σκέψεις σας. Θα γίνετε πιο υπεύθυνοι σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο του περιβάλλοντος σας. Και εφόσον εσείς θα ελέγχετε το περιβάλλον σας, θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή σας και να βρείτε νέες ευκαιρίες για εξέλιξη.
Η δράση ακολουθεί τη σκέψη.
Ο τρόπος που σκέφτεστε, επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς σας .Επηρεάζει τα πράγματα που κάνετε ή δεν κάνετε. Εάν οι σκέψεις σας είναι αρνητικές, τότε οι ενέργειές σας θα ακολουθήσουν.
Η στάση ακολουθεί τη σκέψη.
Όταν γεμίζουμε το μυαλό μας με πράγματα που είναι υγιή, καλά, εμπνευσμένα, χρήσιμα και θετικά, είναι δύσκολο να έχουμε μια κακή στάση!
Όταν εσείς ή εγώ επενδύουμε χρόνο για να σκεφτούμε μια ιδέα ή μια ευκαιρία, αυτές οι σκέψεις θα μας εμπνεύσουν να αναλάβουμε δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν ξέρω πού βρίσκεστε σήμερα, αλλά θέλω να ξέρετε ότι πηγαίνετε εκεί που πηγαίνουν οι σκέψεις σας!!!
Σας ενθαρρύνω να αφιερώσετε μερικά λεπτά, να πάρετε ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί και να καταγράψετε μερικές από τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας. Απλώς καταγράψτε τες . Μην τις φιλτράρετε. Κάντε το για πέντε λεπτά, ή ίσως για δέκα λεπτά, ή περισσότερο, ότι θέλετε.
Μόλις τελειώσετε , ρίξτε μια ματιά στις σκέψεις που έχετε σημειώσει. Είναι θετικές ή αρνητικές ; Αισιόδοξες ή απαισιόδοξες ; Γεμάτες όνειρα ή γεμάτες ανησυχίες; Δείτε ποιες είναι και πού σας πηγαίνουν. Αν σας πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που θέλετε στη ζωή σας, αλλάξτε αυτό που κάνετε.
Γίνετε ο φύλακας της πόρτας του μυαλού σας και μην αφήσετε τίποτε αρνητικό να περάσει. Μπορείτε!!