Η ανάπτυξη είναι η μόνη εγγύηση ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

Από τον Νεκτάριο Ζήση,
Η ανάπτυξη είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας ενός ηγέτη. Οποιοσδήποτε θέλει να ηγηθεί και να οδηγήσει άλλους ανθρώπους, πρέπει να «μεγαλώνει» καθημερινά. Το οφείλει στους ανθρώπους που τον ακολουθούν.
Καθώς όμως προσπαθεί να βελτιωθεί, υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται να γνωρίζει. Είναι σημαντικό να μην πέσει στην παγίδα της τελειότητας.
Δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε τέλειο. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ούτως η άλλως στην προσωπική ανάπτυξη δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού.
Μερικές φορές ακούω από κάποιους ανθρώπους τη φράση
« τα ξέρω εγώ αυτά... τόσα χρόνια. Τι να ακούσω, τι να μάθω, τα ξέρω »
Το να μάθεις είναι επιλογή. Όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε. Δεν μπορεί να τα ξέρεις όλα. Είναι αδύνατο. Πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα. Εκτός και εάν έχετε ορίσει τoν πήχη σας αρκετά χαμηλά.
Αυτό κάνουν ορισμένοι ηγέτες , κατεβάζουν τα standard τα δικά τους αλλά και της ομάδας τους αρκετά χαμηλά, προκειμένου να νιώσουν αυτήν τη μυθική αίσθηση της τελειότητας. Κατεβάζοντας όμως τον πήχη, κατεβάζεις και την δυναμική. Έτσι μπορεί να νιώθεις ότι έχεις πετύχει την τελειότητα, στην πραγματικότητα όμως ζεις σε μία ψευδαίσθηση.
Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά. Να είμαστε 100% αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη μας.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Αναζητούμε την τέλεια σχέση, την τέλεια εργασία, τον τέλειο σύντροφο, προσπαθούμε να είμαστε οι τέλειοι γονείς και γενικά αναλωνόμαστε σε κάτι το οποίο είναι ουτοπικό.
Όλα είναι θέμα οπτικής. Αν απλά εστιάσουμε στο να βελτιωνόμαστε καθημερινά ως γονείς, ως σύντροφοι, ως φίλοι, ως εργοδότες, ως εργαζόμενοι, ως ηγέτες, τότε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα.
Έχοντας αυτό κατά νου, θα μοιραστώ μαζί σας τρία κλειδιά για την αδιάκοπη επιδίωξη της βελτίωσης, από τον κορυφαίο σε θέματα ηγεσίας και μέντορά μου, τον John Maxwell.
Το πρώτο έχει να κάνει με την ταπεινότητα .Το να γνωρίζεις ότι έχεις χώρο για να βελτιωθείς είναι το πρώτο βήμα. Η ταπεινότητα σχετίζεται με την αυτογνωσία και έχει να κάνει και με τα δυνατά σου σημεία και με τις αδυναμίες σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κάνεις καλά, ποιο είναι το ταλέντο σου και να επενδύσεις σε αυτό έτσι ώστε να το κάνεις ακόμα καλύτερα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι δεν κάνεις τόσο καλά, για να μπορέσεις να φέρεις ανθρώπους δίπλα σου, που θα μπορέσουν να σε «συμπληρώσουν» και να σε βοηθήσουν.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την περιέργεια. Ένα κλειστό μυαλό είναι ένα στάσιμο μυαλό, οπότε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, πρέπει να διατηρήσουμε το μυαλό μας ανοιχτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε περίεργοι για τον εαυτό μας και για τους ανθρώπους που ζούνε γύρω μας. Και όταν μιλάμε για τους ανθρώπους που ζούνε γύρω μας, δεν εννοώ προφανώς το κουτσομπολιό. Κάντε λοιπόν ερωτήσεις. Δοκιμάστε νέα πράγματα. Γνωρίστε νέους ανθρώπους. Αφήστε την περιέργεια να ανοίξει πόρτες που δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ να ανοίξετε. Να έχετε την νοοτροπία του αρχάριου. Από οπουδήποτε και από τον οποιοδήποτε μπορείτε να μάθετε κάτι.
Το τελευταίο κλειδί έχει να κάνει με την συγχώρεση. Επειδή η αποτυχία είναι ουσιαστικό κομμάτι της ανάπτυξης, πρέπει να μάθουμε να την αγκαλιάζουμε, να μαθαίνουμε από αυτήν και να βελτιωνόμαστε! Πολλές φορές οι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που κυνηγούν την τελειότητα, βουλιάζουν συναισθηματικά γιατί απέτυχαν. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής μας. Όλοι αποτυγχάνουμε. Σημασία έχει να μάθεις από την αποτυχία σου και να προχωρήσεις.
Προσωπικά, αντιμετωπίζω την κάθε μου ημέρα με την σκέψη ότι δεν είμαι τέλειος και δεν πρόκειται ποτέ να είμαι. Αλλά δεν με πειράζει αυτό. Είμαι εντάξει, γιατί έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να είμαι τέλειος. Πρέπει απλώς να είμαι λίγο καλύτερος από την χθεσινή μου ημέρα. Πρέπει να είμαι λίγο καλύτερος σύντροφος, λίγο καλύτερος μπαμπάς, λίγο καλύτερος στην δουλειά μου, λίγο καλύτερος ηγέτης, λίγο καλύτερος άνθρωπος.
Μην κυνηγάτε την τελειότητα κυνηγήστε τη βελτίωση. Γιατί αν κάνετε το σήμερα καλύτερο από το χθες, τότε σίγουρα το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα.