Η κατανόηση είναι το κλειδί της επιτυχίας, στην καθοδήγηση ενός ανθρώπου.

2022-05-04

Από τον Νεκτάριο Ζήση

ZN Solutions Founder & CEO

 Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Gerald Ford είχε πει το εξής...

Εάν επέστρεφα ξανά στο κολέγιο, θα εστίαζα σε δύο περιοχές: 

Στο να μάθω να γράφω και στο να μάθω να μιλάω σε ακροατήριο. Τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από την ικανότητα του να επικοινωνείς αποτελεσματικά. Το ταλέντο δεν αρκεί. Η εμπειρία δεν αρκεί. Για να οδηγήσετε άλλους, πρέπει να είστε ικανοί στο να επικοινωνείτε καλά και η σύνδεση είναι καθοριστική.

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε και να ηγηθείτε μίας ομάδας ανθρώπων, θα χρειαστεί να βρείτε αυτό που ονομάζουμε «κοινό έδαφος».

Αν όλοι οι άνθρωποι στην ομάδα σας ήταν σαν εσάς, τότε η σύνδεση θα ήταν σίγουρα πολύ πιο απλή υπόθεση. Γιατί θα ήταν απλή;

Γιατί θα γνωρίζατε εξαρχής τι τους κινητοποιεί, τι τους αρέσει να κάνουν και τι όχι, ποιες είναι οι αξίες τους, ποιοι είναι οι φόβοι τους ή οι φοβίες τους και ούτω καθεξής.

Και πώς θα τα γνωρίζατε όλα αυτά; Μα προφανώς επειδή θα ήταν σαν εσάς.

Το θέμα όμως είναι ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Πολύπλοκα διαφορετικοί. Και παρότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σύνδεση είναι θέμα ταλέντου, στην πραγματικότητα είναι θέμα γνώσης και δεξιοτήτων.

Εφόσον ηγείστε, το να γνωρίζετε πως να επιτυγχάνετε τη σύνδεση με διαφορετικούς χαρακτήρες από εσάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί όχι μόνο πρέπει να συνεννοηθείτε, αλλά και να ασκήσετε επιρροή

Για κάθε άτομο που ηγείστε στην ομάδα σας, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε καλά. Προσέξτε με λίγο. Για κάθε άτομο.

Η κατανόηση είναι το κλειδί της επιτυχίας, στην καθοδήγηση ενός ανθρώπου.

Αν δεν γνωρίζετε καλά τους ανθρώπους σας, πώς ακριβώς θα ξέρετε τι ακριβώς τους κινητοποιεί;

Αν δεν γνωρίζετε καλά τους ανθρώπους σας, πώς θα ξέρετε τα δυνατά τους σημεία για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από το δυναμικό τους εσείς και η ομάδα;

Αν δεν γνωρίζετε καλά τους ανθρώπους σας, πώς θα ξέρετε τις αδυναμίες τους για να αποφύγετε να τους τοποθετήσετε σε μία αποστολή ή σε μια θέση, που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν;

Ο κυριότερος όμως λόγος για να γνωρίσετε καλά το κάθε άτομο που βρίσκεται στην ομάδα σας είναι ο εξής.

Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το πόσα ξέρετε, μέχρι να μάθουν πόσο ενδιαφέρεστε για αυτούς.

Τόσο απλό και τόσο αληθινό.

Στο σημερινό άρθρο μου λοιπόν, καθώς και στα επόμενα τρία, θα χαρτογραφήσω κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά ανθρώπων που πιθανότατα έχετε στην ομάδα σας, για να μπορέσω να σας βοηθήσω να ηγηθείτε αποτελεσματικά.

Το σημερινό μας χαρακτήρα θα τον ονομάσουμε Γιώργο. Ο Γιώργος είναι ένας πράος γενικά άνθρωπος. Δεν είναι αυτό που ονομάζουμε δύσκολος συνεργάτης. Είναι ήσυχος, δεν του αρέσουν οι εντάσεις και ένας από τους μεγαλύτερους του φόβους είναι το άγνωστο. Αποφεύγει οτιδήποτε καινούργιο ή διαφορετικό του πείτε, οπότε είναι δύσκολο να τον οδηγήσετε εκεί που δεν έχει ξαναπάει. Επίσης δεν μπορεί να αποφασίσει εύκολα και αυτό του δημιουργεί σύγχυση, άγχος και αναβλητικότητα. Πολλές φορές επειδή είναι αναβλητικός, αυτό επηρεάζει και την παραγωγικότητα του.

Σας θυμίζει κάποιον ο Γιώργος; Κάποιον που έχετε στην ομάδα σας, κάποιον φίλο σας, το παιδί σας, τον ή τη σύντροφο σας;

Ίσως εσάς; Ίσως εσείς να είστε ο Γιώργος;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε τα κύρια χαρακτηριστικά του Γιώργου. Να είστε πρόθυμοι να τον ακούσετε και να του παρέχετε τα εργαλεία και το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί.


Καθίστε μαζί του και συζητήστε τους φόβους του. Προσδιορίστε τους και προσπαθήστε να καταλάβετε την αιτία. Έπειτα αξιολογήστε την επιθυμία του να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους. Αν η επιθυμία του είναι υψηλή, αναπτύξτε ένα σχέδιο. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Σχεδιάστε ένα έργο (project) μαζί. Αυτό θα δώσει στο Γιώργο Δομή.
  2. Δώστε ξεκάθαρες οδηγίες για να ακολουθήσει. Αυτό θα του δώσει Κατεύθυνση.
  3. Κάντε ένα έργο (project) που είναι εύκολο. Αυτό θα του δημιουργήσει την αίσθηση της Ασφάλειας.
  4. Κάντε ένα έργο (project) που μπορεί να επιτύχει. Αυτό θα του δώσει Αυτοπεποίθηση.

Με αυτά τα βήματα θα βοηθήσετε το Γιώργο να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Και εσείς όμως θα αναπτυχθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία, γιατί θα κατανοήσετε μία μεγάλη αλήθεια.

Ότι η σύνδεση έχει να κάνει με τους άλλους και όχι με εσάς.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε, είναι ότι συγκρίνουμε τους άλλους και το πώς χειρίζονται τις καταστάσεις, μέσα από το φίλτρο του... εγώ θα το έκανα έτσι.

Μα ο άλλος άνθρωπος, δεν είναι ΕΣΥ. Έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του βιώματα, τις δικές του πεποιθήσεις, το δικό του κόσμο.

Δική σας ευθύνη είναι να περάσετε από το δικό σας κόσμο, στο δικό του.

Αυτό είναι ηγεσία.