Και τώρα πώς να το πω.....

Από τον Νεκτάριο Ζήση
Αρκετές φορές στη ζωή μας, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, βρισκόμαστε στη «δύσκολη» θέση να θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με έναν άνθρωπο και να διστάζουμε να εκφραστούμε.
Μάλιστα ως ηγέτες, αρκετές φορές ενδίδουμε στον πειρασμό του να μην είμαστε ειλικρινείς με κάποιον που μας ακολουθεί, για να μην τον στενοχωρήσουμε.
Ο κυριότερος λόγος που δεν είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους ανθρώπους είναι ότι φοβόμαστε να μην χαλάσουμε την σχέση μας.
«Και τώρα πώς να του το πω... Πώς θα το πάρει;»
Ένας ηγέτης όμως οφείλει να είναι ειλικρινής. Το οφείλει γιατί ο στόχος του είναι να ηγείται για το κοινό όφελος. Αλλιώς δεν ηγείται, χειραγωγεί.
Το ότι νοιάζομαι και το ότι είμαι ειλικρινής δεν πρέπει να είναι δυο έννοιες διαφορετικές. Δύο έννοιες που δεν συμβαδίζουν.
Ίσα ίσα που στην πραγματικότητα, όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας έναν άνθρωπο να είναι πρόθυμος να μας πει την αλήθεια, για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε κάποια πράγματα, που ακόμα κι αν μας πονέσουν τη δεδομένη στιγμή, θα μπορέσουν να μας «θεραπεύσουν».
Μέρος της δουλειάς ενός ηγέτη, είναι όχι μόνο να εκτιμά το άτομο, και τις δυνατότητές του, αλλά να κάνει και ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το άτομο να πετύχει.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ειλικρινής. Αλλά πρέπει να το κάνει με τέτοιο τρόπο, που να χτίζει και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους και όχι να τους καταστρέφει.
Μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πούνε την αλήθεια τους είναι ... « Α έτσι είμαι εγώ, ντόμπρος. Τα λέω χύμα και τσουβαλάτα. Τα λέω έξω από τα δόντια».
Για εμένα προσωπικά η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο, ακόμα και αν αυτό που λέτε είναι σωστό. Ενέχει μεγάλο ρίσκο, γιατί είναι ενάντια στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι
Κανένας δεν νοιάζεται για το πόσα ξέρετε, μέχρι να ξέρουν πόσο νοιάζεστε.
Αλλά ακόμα και αν γνωρίζουν πόσο νοιάζεστε, ο τρόπος που θα το πείτε θα κάνει τη διαφορά. Σκεφτείτε για μία στιγμή, πώς θα νιώσει ο άνθρωπος που ακούει τα λόγια σας. Και ποιος είναι τελικά ο σκοπός σας. Να τον μαλώσετε, να του δείξετε ότι εσείς ξέρετε ή να τον βοηθήσετε να δει κάτι που αυτή την στιγμή δεν βλέπει.
Πώς εξισορροπείτε λοιπόν την ειλικρίνεια με το ενδιαφέρον;
Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να δουν τα συναισθήματα σας, το ότι νοιάζεστε για αυτούς και έπειτα να σας δώσουν την «άδεια» να είσαστε ειλικρινείς μαζί τους.
Δημιουργώντας λοιπόν πρωτίστως τη σύνδεση με τον απέναντι σας, τότε και μόνο τότε πληροίτε τις προϋποθέσεις για να είστε ειλικρινείς και να τους πείτε αυτό που σκέφτεστε.
Δεύτερον, πρέπει να κάνετε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας ,όπου οι απαντήσεις θα είναι όλες καταφατικές:
- Έχω επενδύσει αρκετά στη σχέση αυτή για να είμαι ειλικρινής;
- Τα εκτιμώ πραγματικά ως άτομα;
- Θεωρώ τη σχέση πιο σημαντική από το ζήτημα;
- Αυτή η συνομιλία εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους ή τα δικά μου;
- Είμαι πρόθυμος να επενδύσω χρόνο και ενέργεια για να τους βοηθήσω να αλλάξουν;
- Είμαι πρόθυμος να τους δώσω λύσεις και όχι απλώς να πω τι συμβαίνει;
- Είμαι πρόθυμος και ικανός να ορίσω σαφείς, συγκεκριμένες προσδοκίες;
Όταν η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι Ναι τότε ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
- Κάντε το γρήγορα. Ποτέ μην επιτρέπετε σε ένα πρόβλημα να επιδεινωθεί.
- Κάντε το ήρεμα. Εάν είστε θυμωμένοι, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.
- Κάντε το ιδιωτικά. Δεν είναι ποτέ χρήσιμο να ταπεινώσεις και να προσβάλεις ένα άτομο.
- Κάντε το σκόπιμα. Προετοιμαστείτε για να αποβάλλετε την αμηχανία.
Το ενδιαφέρον δημιουργεί τη σχέση μεταξύ ενός ηγέτη και ενός ακολούθου, αλλά η ειλικρίνεια είναι το θεμέλιο αυτής της σχέσης.
Μόλις τοποθετήσετε τα θεμέλια, τότε μπορείτε να κάνετε ότι χρειάζεται για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που οδηγείτε να αυξήσουν τις δυνατότητές τους.
Και μην ξεχνάτε ποτέ τον χρυσό κανόνα
Κάθε μέρα, όποτε αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα ηθικής συμπεριφοράς, κάντε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση:
Πώς θα ήθελα να μου συμπεριφερθούν σε μια παρόμοια κατάσταση;