Ηγεσία και αλλαγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν όσο χρειάζεται για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους και όχι για να τα λύσουν.
Από τον Νεκτάριο Ζήση
Γεια σας και πάλι. Ελπίζω να είστε καλά και να έχετε βρει τρόπους να γεμίζετε δημιουργικά την ημέρα σας, όσοι Μένετε Σπίτι.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, όσον αφορά την αλλαγή.
Γιατί αλλαγή; Γιατί η αλλαγή είναι ένα από τα πιο αληθινά κριτήρια ενός σπουδαίου Ηγέτη.
Θα προσπαθήσω να σας φέρω ένα παράδειγμα για να γίνω όσο το δυνατόν πιο κατανοητός. Όταν σε μια εταιρεία, τα πάντα πηγαίνουν καλά , είναι πιο εύκολο για τον οποιοδήποτε που γνωρίζει κάποιες βασικές αρχές, όσον αφορά την καθοδήγηση και την κινητοποίηση, να ηγηθεί. Λίγοι είναι όμως αυτοί που μπορούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές για να αντιστρέψουν μια αρνητική κατάσταση ή μια λανθασμένη πορεία σε μια εταιρεία που δεν έχει καλά αποτελέσματα. Προσέξτε με, Θετικές Αλλαγές. Δεν σημαίνει πως κάθε αλλαγή είναι θετική.
Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή;
Είχα διαβάσει πριν αρκετό καιρό την εξής φράση.
« Αν θέλεις να κάνεις εχθρούς πες τους πως χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές».
Πόσο αληθινό. Ξέρετε τι πίστευα για αρκετό καιρό; Πως οι άνθρωποι δεν θέλουν αλλαγές. Δεν είναι ότι δεν θέλουν αλλαγές, είναι ότι αυτοί δεν θέλουν να αλλάξουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την αλλαγή ως κάτι επίπονο και όχι ως κάτι χρήσιμο. Δείτε λίγο τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην ζωή μας. Μείνε Σπίτι λένε και αρκετοί άνθρωποι δεν το ακολουθούν, γιατί αυτοί δεν θέλουν να αλλάξουν (οι άλλοι ας το κάνουν). Και ποιος είναι ο λόγος; Γιατί νιώθουν πως αυτή η αλλαγή είναι επίπονη.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν όσο χρειάζεται για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους και όχι για να τα λύσουν ή δεν αλλάζουν καθόλου. Αν όμως πραγματικά θέλουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στην ζωή μας, στην εργασία μας στις σχέσεις μας θα πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό.
Ο ορισμός της τρέλας είναι να κάνεις συνεχώς τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Φανταστείτε λίγο να χτυπάτε την πόρτα συνεχώς με το χέρι και να περιμένετε να ακουστεί διαφορετικός ήχος. Να περιμένετε να ακουστεί ένα κουδούνισμα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Σαν ηγέτες λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσουμε πως
«Ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στην αλλαγή».
Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να «γνωρίζουμε» κάποιους βασικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την αλλαγή. Για να τους δούμε λίγο.
1. Οι άνθρωποι θα αλλάξουν στον δικό τους χρόνο. Άλλoς πιο γρήγορα ,άλλως πιο αργά.
2. Να μην το παίρνετε προσωπικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε άσχημα γιατί δεν ακολουθούν τις δικές σας αλλαγές.
3. Καταλάβετε πως οι πραγματικοί λόγοι που οι άνθρωποι αρνούνται να αλλάξουν δεν είναι ευδιάκριτοι. Είναι κωδικοποιημένοι. Η δική μας δουλειά σαν ηγέτες είναι να τους φέρουμε στην επιφάνεια.
Καθώς τους μιλάτε και τους παρουσιάζετε το τέλειο πλάνο σας και πόσο θα ωφελήσει την ομάδα και αυτούς, οι περισσότεροι εκείνη την στιγμή θα σκέφτονται αυτό: Εμένα πώς και πόσο θα με επηρεάσει αυτό; Τι θα αλλάξει στην ζωή μου; Εγώ θα κερδίσω κάτι από αυτήν την αλλαγή;
Πιστέψτε με. Αυτό θα σκέφτονται. Και εσείς μπορεί να σκεφτείτε και να πείτε, μα τι εγωκεντρική συμπεριφορά! Απαράδεκτο. Είπαμε, θα αλλάξουν στον δικό τους χρόνο, μην το παίρνετε προσωπικά, οι πραγματικοί λόγοι δεν είναι ευδιάκριτοι.
Aν προσεγγίσετε την διαδικασία, λαμβάνοντας υπ'όψιν σας την αναμενόμενη ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε και οι ίδιοι θα είστε πιο έτοιμοι να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για αλλαγή.
Για το κατάλληλο περιβάλλον θα σας μιλήσω στο επόμενο άρθρο.
Να είστε καλά και να προσέχετε.