" Όχι εγώ...αυτός" !

2020-11-17

Από τον Γιώργο Καούνα

ZN Solutions Development Manager

Πόσες φορές την έχουμε  αισθανθεί, να γαργαλάει την ακοή μας και να δημιουργεί ένα αίσθημα ανισορροπίας και ανασφάλειας, σ' ένα κοινωνικό σύνολο ή σε μια ομάδα ανθρώπων.

Πόσο φόβο, εκτρέφει αυτή η έκφραση που πετάει από πάνω της, με τόσο έπαρση και βία, το ρούχο της "ευθύνης".

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, μεταξύ ατόμων, που κατέχουν ηγετική θέση και ομάδων που βαδίζουν κάτω από κοινούς κανόνες και στρατηγικές τους, είναι να λάβουν σοβαρά υπ'όψιν, την υπευθυνότητα των πράξεών τους. Να αναλάβουν με θάρρος και αυθεντικότητα τις ευθύνες τους!

Ο ευθυνόφοβος τρόπος σκέψης αλλά και δράσης, φυτεύει τον σπόρο της ανηθικότητας και καχυποψίας στο ομαδικό πνεύμα για τον κοινό σκοπό. Το να ανησυχείς ότι μπορεί να αποκαλυφθεί ένα λάθος σου και ότι θα το κρίνουν οι συνάδελφοί σου κακοπροαίρετα, σε εγκλωβίζει ακόμα περισσότερο στο ήδη πληγωμένο σου "εγώ" που σε απομονώνει από το σύνολο και αυτό, γιατί έχεις μάθει να χειρίζεσαι τις καταστάσεις σου με έπαρση. Το "εγώ" σου, δημιουργεί την ψευδαίσθηση της "επιτυχίας" σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να πάρεις.

Οτιδήποτε "στραβώσει" στην πορεία της ενέργειας αυτής, που εσύ είσαι ο κύριος υπαίτιος, σίγουρα για σένα, δεν θα ευθυνόσουν εσύ αλλά... κάποιος άλλος!

Είναι πολύ εύκολο να πετάξεις την ευθύνη μακριά όσο και ένα μικρό μπαλάκι του τένις. Πριν ρίξεις όμως την ευθύνη σε κάποιον συνάδελφο σου, η στο τρόπο που εφαρμόζεται μια στρατηγική, για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, σκέψου με πόση υπευθυνότητα έδρασες εσύ!

Το ότι δεν κατάφερες να βγάλεις την αντίστοιχη προσπάθεια που σου ανατέθηκε εις πέρας, σημαίνει ότι δεν προσπάθησες αρκετά ή ότι δεν σκέφτηκες έξυπνα μια πρακτική στρατηγική! Σε αυτό το κομμάτι υπεύθυνος είσαι "μόνο εσύ" !

Όταν αφήνεις τον θιγμένο σου εγωισμό λοιπόν να σε παρασύρει, σίγουρα δεν θα βρεις ποτέ σε εσένα το λάθος. Πάντα θα φταίει ο άλλος για σένα αλλά ποτέ εσύ ! Με αυτό τον τρόπο γέννας αποτυχίες που θα σε στιγματίσουν στη συνέχεια της πορείας σου.

Για να αντιμετωπίσεις τον "δύστροπο" εαυτό σου, θα πρέπει να αποκτήσεις περισσότερο θάρρος και αυθεντικότητα! Να είσαι περισσότερο ταπεινός. Ταπεινός...όχι ηττοπαθής.

Έτσι θα γκρεμίσεις τον τοίχο που έχτιζες με τον κακό σου εαυτό τόσο καιρό. Θα γκρεμίσεις τις σχέσεις που σε συμφιλίωναν με την έπαρση, που σε απομάκρυνε και σε εγκλώβιζε στον θιγμένο σου εαυτό.

Θα αρχίσεις να μοιράζεις ελεύθερα τις σκέψεις σου, με αυθεντικότητα και θάρρος. Όσο πιο αυθεντικός δείχνεις, τόσο περισσότερο γέννας την εμπιστοσύνη.

Οι ευθύνες τότε παύουν να αποτελούν το κομμάτι του " φόβου" .

Αποκτάς συνείδηση και με την συνείδηση αποκτάς ομαδικότητα. Συμφιλιώνεσαι με τις ίδιες σου τις πράξεις. Τις γνωρίζεις με αυτογνωσία. Με αυτό τον τρόπο γέννας επιτυχίες που θα σε στιγματίσουν στην συνέχεια της πορείας σου!

Τώρα πλέον θα ξέρεις, ότι δεν θα σου φταίει κανένας άλλος...τώρα θα γίνεις εσύ ο κύριος των ευθυνών σου !