Οι κατάλληλες ερωτήσεις φέρνουν τις κατάλληλες απαντήσεις

Από τον Νεκτάριο Ζήση
"Μπορώ" ή "πώς μπορώ";
Με μια πρώτη ματιά, οι ερωτήσεις αυτές "μπορώ ή πώς μπορώ",φαίνονται παρόμοιες.
Στην πραγματικότητα όμως διαφέρουν πολύ! Πού διαφέρουν; Στα αποτελέσματα! Αφήστε με λίγο να σας το εξηγήσω. Καταρχάς, η ερώτηση" μπορώ; "είναι μια κλειστή ερώτηση. Μια κλειστή ερώτηση έχει δυο πιθανές απαντήσεις. ΝΑΙ μπορώ και ΟΧΙ δεν μπορώ. Τώρα θα μου πείτε πως δεν έχει μόνο δύο, έχει κι άλλες. Το μάλλον δεν μπορώ, το ίσως και να μπορώ, το ίσως δεν μπορώ και ούτω καθεξής. Ας μείνουμε όμως στην ουσία αυτής της ερώτησης. Το "μπορώ;" είναι μια ερώτηση γεμάτη δισταγμούς και αμφιβολίες. Είναι ένα ερώτημα που από μόνο του επιβάλλει περιορισμούς. Δημιουργεί αμφιβολίες και σκεπτικισμό.
Οι αμφιβολίες και ο σκεπτικισμός , που υποτίθεται ότι βασίζεται στην ορθολογική μας σκέψη και στην αντικειμενική εκτίμηση των δεδομένων, στην πραγματικότητα βασίζεται, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, σε ψυχικά «σκουπίδια». Οι αμφιβολίες μας δεν είναι προϊόν ορθολογικής σκέψης, αλλά αυτό που ονομάζεται συνήθης σκέψη.
Έχω μοιραστεί αρκετές φορές μαζί σας την εξής φράση και θα συνεχίζω να τη μοιράζομαι γιατί είναι πολύ σημαντική.
Η οπτική μας καθορίζει τη δράση μας!
Αν κατά το παρελθόν, δοκιμάσατε πράγματα και δεν τα καταφέρατε, τότε τη στιγμή που ρωτάτε "μπορώ;" οι πιθανότητες να λάβετε ως απάντηση το "όχι δεν μπορείς ,γιατί ούτε στο παρελθόν τα κατάφερες...." είναι πολύ μεγάλη.
Όσο πιο συχνά κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας, τόσο υπονομεύετε τις προσπάθειες σας πριν καν ξεκινήσετε. Πάρα πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πετύχει περισσότερα πράγματα στη ζωή τους ,αλλά δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ξεκινήσουν και να προσπαθήσουν, επειδή στην ερώτηση "μπορώ;" αμφέβαλλαν και απάντησαν μάλλον όχι...
Αν όμως, αντί να χρησιμοποιήσετε την ερώτηση" μπορώ ;" πείτε "πώς μπορώ;"
Τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τουλάχιστον ,δίνετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία να παλέψει για να πετύχει κάτι. Γιατί; Γιατί, το πώς μπορώ, είναι μια διερευνητική ερώτηση. Τι σημαίνει διερευνητική;
Σημαίνει πως υπάρχει κάποιος τρόπος να τα καταφέρετε ,απλά πρέπει να τον βρείτε!
Ο συνηθέστερος λόγος, για τον οποίο οι άνθρωποι δεν αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, είναι ότι δεν τις «προκαλούν» αρκετά. Δε δοκιμάζουν τα όριά τους. Δεν ωθούν την ικανότητά τους. Δεν «ξεβολεύονται»!
Οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά θα ανταλλάξουν τα θέλω τους και τα όνειρα τους για κάτι που τους είναι γνώριμο. Για κάτι που είναι βολικό και συνηθισμένο.
Αν ψάχνω να βρω τον τρόπο, στο τέλος θα τον βρω!
Η Sharon Wood, η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το όρος Έβερεστ, είπε τα εξής. «Ανακάλυψα τελικά, ότι το να φτάσω στην κορυφή δεν ήταν θέμα σωματικής δύναμης, αλλά ζήτημα ψυχικής δύναμης. Η κατάκτηση βρισκόταν πρωτίστως στο μυαλό μου. Πρώτα έπρεπε να «κατακτήσω» τα εμπόδια των αυτοεπιβαλλόμενων περιορισμών μου για να φτάσω στο πραγματικό μου δυναμικό, από το οποίο δυναμικό το 90% δεν το χρησιμοποιούσα καν ."Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε αυτό το αχρησιμοποίητο 90 % ρωτήστε "πώς μπορώ και όχι αν μπορώ". Αν το κάνετε ,τότε η κατάκτηση της κορυφής έχει να κάνει με το πότε και το πώς και όχι με το εάν.
Οι περισσότεροι από τους περιορισμούς μας, ούτως η άλλως, βασίζονται στην έλλειψη πίστης και όχι στην έλλειψη ικανότητας.
Κάνοντας λοιπόν τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που προσεγγίζετε μια κατάσταση!
Εφόσον κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις και δείξετε επιμονή, τότε θα βρείτε και τις λύσεις.
Μη λέτε "μπορώ;" Πείτε "πώς μπορώ;"
Μη λέτε" γιατί έγινε αυτό;" Πείτε τι "μπορώ να κάνω ή να μάθω από αυτό;"
Μη λέτε "μπορώ να πετύχω στην εργασία μου; Πείτε "πώς μπορώ να πετύχω στην εργασία μου;"
Μη λέτε "μπορώ να είμαι ευτυχισμένος;" Πείτε "πώς μπορώ να είμαι ευτυχισμένος;"
Τέλος, ποτέ μα ποτέ μη λέτε" μπορώ να τα καταφέρω;"
Πείτε "πώς μπορώ να τα καταφέρω;"