Θέλω να το κάνω αλλά, φοβάμαι....

2020-10-14

Από τον Νεκτάριο Ζήση

ZN Solutions Founder & CEO

Την προηγούμενη Πέμπτη το μεσημέρι, δέχτηκα ένα μήνυμα από τη φίλη μου τη Μαρία που μου έλεγε πως ήθελε να μου μιλήσει για ένα θέμα που την απασχολούσε. Το απόγευμα που καταφέραμε να μιλήσουμε, μου εκμυστηρεύτηκε πως φοβάται να οδηγήσει. Τώρα κάποιοι μπορεί να σκεφτείτε, ότι πιθανότατα η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που φοβάται γενικά. Ίσως επίσης να σας πέρασε από το μυαλό, πως μπορεί να μην πιστεύει τόσο πολύ στον εαυτό της. Και γιατί βάζω αυτές τις παραμέτρους στο «τραπέζι»; Γιατί η έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης , είναι παράγοντες που ενισχύουν τους φόβους μας. Συχνά μας οδηγούν στο μονοπάτι του "δεν θα τα καταφέρω".

Η αλήθεια όμως είναι, πως η Μαρία είναι ένα κορίτσι αρκετά δυναμικό με υψηλή αυτοπεποίθηση. Είναι μία κοπέλα που επενδύει αρκετά στην προσωπική της ανάπτυξη. Άρα Νεκτάριε θέλεις να μας πεις ,πως και οι άνθρωποι που είναι δυναμικοί και πιστεύουν στον εαυτό τους φοβούνται;

Ναι έτσι πιστεύω. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που δεν φοβάται. Και για να είμαι σωστός θα επαναδιατυπώσω, μιας και δεν μπορώ να είμαι απόλυτος. Πιστεύω πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι φοβούνται κάτι.

Τι είναι όμως ο φόβος; Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου, που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή μίας απειλής. Προσέξτε κάτι. Πραγματικού ή πλασματικού. Στην πραγματικότητα είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού μας, η οποία αντίδραση μάλιστα, δεν απαιτεί την συνειδητή μας σκέψη.

Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Γιατί λοιπόν μερικοί άνθρωποι φαίνονται να είναι ατρόμητοι και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που άλλοι σκέπτονται πως δεν θα τα καταφέρουν;

Να σας προλάβω. Αν πιστεύετε πως δεν φοβούνται κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα αυτό που αναγνωρίζουν είναι πως ο μεγαλύτερος εχθρός που αντιμετωπίζουν είναι ο ίδιος ο φόβος. Η πρώτη μάχη που αντιμετωπίζει κάθε« ήρωας» είναι ενάντια στον ίδιο τον φόβο και τα «όπλα» του.

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τον φόβο;

Ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε τους φόβους μας ,είναι με το να αποφασίσουμε να τους αντιμετωπίσουμε και να τους ξεπεράσουμε. Η αποφυγή και η αδράνεια δημιουργούν αμφιβολίες, οι οποίες ενισχύουν τον φόβο. Η δράση δημιουργεί αυτοπεποίθηση και θάρρος. Αν θέλετε να κερδίσετε τον φόβο σας, μην περιμένετε απλά να περάσει. Δεν γίνεται έτσι μαγικά. Βγείτε έξω και πολεμήστε. Αντιμετωπίστε τον!

Βρείτε τι φοβάστε

Σε μια ομιλία του Skip Ross στην σειρά Dynamic Living, άκουσα κάτι εκπληκτικό που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω την αγγλική γλώσσα, διότι μόνο έτσι μπορεί να βγει νόημα. Στη λέξη FEAR (φόβος στα ελληνικά) χρησιμοποίησε τις εξής λέξεις για τα αρχικά.

F (false) E (evidence) A (appearing) R (real)

Ψευδή στοιχεία που φαίνονται αληθινά

Είναι γεγονός όπως προανέφερα, ότι τις περισσότερες φορές ο φόβος μας δε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε ένα συναίσθημα. Ο Αριστοτέλης είχε πει πως 

Ο φόβος είναι ο πόνος που προκύπτει από την αναμονή του να συμβεί κάτι κακό.

Όταν αναγνωρίσετε ότι τις περισσότερες φορές ο φόβος είναι αβάσιμος, τότε θα αρχίσετε να απελευθερώνεστε από τα δεσμά του.

Αποδεχτείτε ότι θα αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις

Άλλες φορές όμως, οι μεγαλύτεροι φόβοι μας βασίζονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, κάποιοι φοβούνται τον θάνατο. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομοίως, η ζωή συχνά θα μας δείξει το σκληρό της πρόσωπο. Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς εκτός ελέγχου μας. Με την αποδοχή της πραγματικότητάς, μπορούμε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Παραδεχτείτε τους φόβους σας

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις, είναι ότι το θάρρος ισοδυναμεί με έλλειψη φόβου. Θυμάμαι κάποια στιγμή μία πολύ καλή μου φίλη με ρώτησε. "Καλά δεν φοβάσαι;" Στην πραγματικότητα, το αντίθετο ισχύει. 

Το θάρρος δεν έχει να κάνει με την απουσία του φόβου, αλλά με την αντίσταση και την κυριαρχία μας, επάνω στους φόβους μας.

Αποδεχτείτε τον φόβο ως το τίμημα της προόδου

H Σούζαν Τζέφερς διάσημη ψυχολόγος και συγγραφέας είπε πως «Το σίγουρο είναι πως όσο συνεχίζω να αναπτύσσομαι, να βγαίνω από την βολή μου, να ρισκάρω για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, θα βιώνω φόβο».

Αποδεχτείτε λοιπόν τον φόβο, ως τίμημα της προόδου και της εξέλιξης σας .Για να κάνετε οτιδήποτε έχει αξία, πρέπει να αναλάβετε κάποια ρίσκα. Και με το ρίσκο έρχεται ο φόβος. Αποδεχτείτε το.

Ανακαλύψτε μια φλεγόμενη επιθυμία που ξεπερνά τον φόβο

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τους φόβους σας είναι να εστιάσετε στον λόγο σας, στο «γιατί». Είναι ο στόχος σας μεγαλύτερος από τον φόβο σας; Ένας πυροσβέστης μπαίνει σε ένα κτίριο που φλέγεται , όχι επειδή δεν φοβάται. Απλά το αίσθημα ευθύνης, στο να σώσει αυτούς που είναι μέσα στο κτίριο, είναι μεγαλύτερο από τον φόβο του. Όταν το γιατί, ο λόγος, ο σκοπός πείτε το όπως θέλετε είναι μεγαλύτερο, τότε θα βρείτε την δύναμη που χρειάζεται.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Μην αφήνετε αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε να επηρεάσει αυτό που μπορείτε να κάνετε. Τι είναι αυτό που σίγουρα δεν μπορείτε να κάνετε; Να ελέγξετε πάντοτε το τι θα σας συμβεί στην ζωή. Τι είναι αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε; Να ελέγξετε το πώς θα αντιδράσετε σε αυτό που θα σας συμβεί. Μπορείτε να ελέγξετε τη στάση και την νοοτροπία σας, αλλά όχι τις ενέργειες των άλλων. Μπορείτε να ελέγξετε τον χρόνο σας, αλλά όχι τον χρόνο και τις περιστάσεις των άλλων. Ούτως η άλλως δεν έχει να κάνει με το

Tι συμβαίνει σε εσάς, αλλά με αυτό που συμβαίνει μέσα σας

Μάθετε να νικάτε

Όπως ο φόβος αναπαράγει περισσότερο φόβο, έτσι και το θάρρος οδηγεί σε περισσότερο θάρρος.Πρέπει να τολμήσετε να κάνετε αυτό που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε. Καθώς αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, τόσο πιο ικανοί και πρόθυμοι θα αισθάνεστε να αντιμετωπίσετε και άλλους. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε τελικά πως "δεν ήταν και τόσο σπουδαίο".

Κάντε το τώρα

Συχνά, το μόνο που χρειάζεται για να κατακτήσετε έναν φόβο είναι να αλλάξετε την εστίασή σας και να δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις. Καθώς συνειδητοποιείτε τι είναι αληθινό και τι όχι, εστιάζετε σε αυτό που είναι στον έλεγχος σας και ο φόβος αρχίζει να εξασθενεί. Υπάρχουν όμως στιγμές, που καμία σκέψη δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο σκέπτεστε τόσο περισσότερο φοβάστε. Η μόνη λύση είναι η δράση.

Μην το αναβάλλεται. Κάντε το τώρα. Σήμερα. Όχι αύριο.

Και μόλις τα καταφέρετε πείτε μπράβο στον εαυτό σας και αντιμετωπίστε τον επόμενο.

Δεν είναι κακό να φοβόμαστε. Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε και να δείχνουμε στους άλλους ότι φοβόμαστε. Κακό είναι να αφήνουμε τον φόβο να ζει μέσα μας και να μην κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα.

Κακό είναι να μη βοηθάμε κάποιον άλλο να ξεπεράσει τους φόβους, που εμείς έχουμε ήδη ξεπεράσει.