Τι είναι τελικά η επικοινωνία!

Από την Ελισάβετ Τσικνάκη
ZN Solutions Executive Assistant Manager
Εδώ στη ZN Solutions, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν να μεταδώσουμε και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να καταλάβουν, είναι η έννοια και η βαρύτητα της επικοινωνίας. Ιδανικά θέλουμε να πετύχουμε να αντιληφθούν οι άνθρωποι, τη σημασία και την διαφορά της απλής επικοινωνίας και της καλής επικοινωνίας μέσω της σύνδεσης με τους γύρω μας.
Έμπνευση για να προβληματιστώ προσωπικά και να γράψω τι είναι για μένα η επικοινωνία, αποτέλεσε ένας νέος και ξεχωριστός φίλος, ο Β. Με τον Β. γνωριστήκαμε σε μια δουλειά και όταν κάτσαμε να συζητήσουμε 15 λεπτά πριν το σχόλασμα, συνειδητοποιήσαμε ότι μοιραζόμαστε ίδιες σκέψεις και προβληματισμούς. Όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά μας, κανονίζουμε να περνάμε χρόνο μαζί, καταλήγοντας να συζητάμε για όλων των ειδών τα θέματα. Αυτό που μας ενθουσίαζε και τους δύο, ήταν πόσο καλά επικοινωνούμε και μιλάμε για ώρες, συμφωνώντας και διαφωνώντας, χωρίς όμως να αισθανθεί κάποιος από τους δύο ότι θα μπορούσε να κριθεί ή να παρεξηγηθεί αν εκφράσει κάποια άποψή του.
Την πρώτη φορά που ταρακουνήθηκε η «πραγματικότητά» μου με τον Β., είναι όταν του έστειλα μήνυμα, μετά από 2 βδομάδες απουσίας, και σε μια από τις απαντήσεις του με αποκάλεσε «Ρομποέλι» διότι η επαφή που είχαμε ήταν μόνο με μηνύματα. Εμφανώς ενοχλημένη, ζήτησα να μην με ξαναπεί έτσι, και μετά ακολούθησε η ατάκα « αλλάζεις δισκέτα και το σκέφτεσαι τόσο». Μα πώς γίνεται να το λέει αυτό ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε τόσο καλή και ουσιαστική επικοινωνία!
Σύμφωνα με τον μέντορά μου, Νεκτάριο Ζήση
Πολλοί άνθρωποι καθημερινά επικοινωνούν. Λίγοι όμως είναι αυτοί που καταφέρνουν να συνδεθούν
John C. Maxwell
Άρα ο Β. και εγώ δεν έχουμε καταφέρει να συνδεθούμε ακόμη; Δύο επαγγελματίες που συνεργάζονται, μπορούν να επικοινωνήσουν, αλλά όχι να συνδεθούν; Και πόσο κοστίζει αυτό στη συνεργασία τους; Μια δασκάλα με ένα παιδί στη τάξη της, που δεν καταλαβαίνει τελικά τι ζητάει ένα πρόβλημα, τι κάνει λάθος; Οι γονείς με το παιδί τους, που θεωρητικά έχουν την μεγαλύτερη σύνδεση, γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν τα πραγματικά «θέλω» του; Τέλος, ένα ζευγάρι, που επίσης μοιράζεται μια ξεχωριστή σύνδεση, γιατί βλέπει τη σχέση του να αλλάζει;
Η απάντηση που δίνω εγώ στον εαυτό μου τελικά είναι ότι
η επικοινωνία, που οδηγεί στη σύνδεση, είναι οι αξίες.
Είναι η ικανότητα να ακούς πραγματικά τον συνάνθρωπό σου και όχι να ακούς για να απαντήσεις. Είναι η ικανότητα να σέβεσαι την διαφορετικότητα του άλλου στον τρόπο προσέγγισης, κατανόησης και έκφρασης ενός θέματος. Είναι η ικανότητα να θέτεις και αντίστοιχα να αντιλαμβάνεσαι τα όρια τα δικά σου και των γύρω σου. Είναι να μπορείς να ελιχθείς μέσα σε μια συζήτηση ώστε να αποφύγεις αλλά και να αποτρέψεις μια δυσάρεστη διαφωνία ή λογομαχία. Η έκφραση λοιπόν του Νεκτάριου « Να προσθέσουμε αξία στους ανθρώπους», πλέον στα αφτιά μου ηχεί διαφορετικά, όταν σκέφτομαι όλα τα παραπάνω.
Είναι σημαντικό έως και απαραίτητο να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη. Για να το καταφέρουμε όμως όλοι μας, χρειαζόμαστε πολλές φορές κάποιον να μας θυμίζει, και γιατί όχι να μας μαθαίνει, τα αυτονόητα για μερικούς, και τα μυστικά της επιτυχίας για άλλους.
Γιατί όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν με ένα μόνο βλέμμα, να καθησυχάσουν με μία λέξη ή ένα χάδι...όταν μπορούν να ηρεμήσουν και να ανακουφίσουν τον φίλο, τον συγγενή, τον συνάδελφό τους απλά ακούγοντάς τον, σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν καθημερινά την επικοινωνία τους με τους γύρω τους. Φροντίζουν καθημερινά να συνδέονται και να διατηρούν αυτή τη σύνδεση μέχρι αυτό να τους βγαίνει φυσικά.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω σε όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο αλλά και
σε εμένα την ίδια, ότι η επικοινωνία χρειάζεται υπομονή. Όσα λάθη ή
ασυνεννοησίες γίνονται, να είμαστε σίγουροι ότι θα μάθουμε από αυτά και δεν θα
παραιτηθούμε από τον άνθρωπό που έχουμε απέναντί μας, είτε σε προσωπικό είτε σε
επαγγελματικό επίπεδο.