Το όνειρό μας εξαρτάται από εμάς ή εμείς εξαρτόμαστε από το όνειρό μας;

2020-12-15

Από την Ελισάβετ Τσικνάκη

ZN Solutions Executive Assistant Manager

Πρόσφατα μου ζητήθηκε από το μέντορά μου, να κάνω την άσκηση των 15 λεπτών. Για όσους δεν γνωρίζουν η συγκεκριμένη άσκηση «απαιτεί» να γράφεις τι κάνεις μέσα στη μέρα σου ανά 15 λεπτά για μια ολόκληρη εβδομάδα. Χωρίς κάποια συγκεκριμένη οδηγία ή ζητούμενο. Έτσι και έκανα. Όταν το συμπλήρωνα δεν σας κρύβω ότι σκεφτόμουν πόσο γεμάτη είναι η μέρα μου και πόσα πράγματα κάνω κάθε μέρα και ότι έχω πολύ περιορισμένο χρόνο. 

Ωστόσο όταν το έλεγξε ο μέντορας μου, το άφησε ήρεμα στην άκρη και με ρώτησε: Ποιο είναι το όνειρό σου Ελισάβετ; Σκεπτική του απάντησα: Να αλλάξω το κόσμο. Τότε μου απάντησε: Τι έκανες μέσα στη μέρα σου, αυτή τη βδομάδα, ώστε να φτάσεις πιο κοντά στο όνειρό σου;

Ξαφνικά σιωπή και λίγη μελαγχολία μαζί. Τι έκανα 7 μέρες για το όνειρό μου; Ελάχιστα θα σας πω εγώ. Πιστεύω πολλοί έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Γιατί όμως; Μερικές μέρες μετά, συζητώντας πάλι με τον Β., μια φράση του με έκανε να καταλάβω πολλά.

 Ένας παλιός δάσκαλος, λέει, για να δοκιμάσει τους μαθητές του αν ήθελαν πραγματικά να τους διδάξει, τους έβαζε σε μια δοκιμασία που περιλάμβανε να παραμείνουν κάτω από το νερό έως ότου εκείνος δώσει την εντολή να βγουν από αυτό. Όσοι τον υπάκουσαν έγιναν μαθητές του. Αυτό που ήθελε να διδάξει αυτός ο δάσκαλος ήταν το εξής: 

Στη ζωή σου όταν θες κάτι πραγματικά πρέπει να το αποζητάς τόσο όσο εκείνη η ανάσα πριν βγεις από το νερό, όταν σου τελειώνει το οξυγόνο. 

Ακραίο; Εξαρτάται πώς το βλέπει ο καθένας.

Το όνειρό μας εξαρτάται από εμάς ή εμείς από το όνειρό μας; Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Έχω ακούσει πολλές εκφράσεις για τα όνειρα, όπως: Αν τα όνειρά σου δεν σε τρομάζουν δεν είναι αρκετά μεγάλα. Σημάδεψε τον ουρανό και αν αστοχήσεις τουλάχιστον θα βρεθείς κοντά στα αστέρια. Ποια από αυτές τις φράσεις όμως σας φέρνουν όντως πιο κοντά στα όνειρά σας; 

Πίστεψε στον εαυτό σου και τότε θα πιστέψουν και οι άλλοι σε εσένα. Πολύ ωραία όλα, αλλά..... Τι αίσθηση σας δημιουργείται; Ο δρόμος προς το όνειρο του καθενός είναι ένας δρόμος που χρειάζεται να περπατιέται κάθε μέρα. Ιδανικά στη ζωή μας, να μην περνάει ώρα που να μην σκεφτόμαστε ότι αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή με πάει πιο κοντά στο όνειρό μου.

Θέλω να θυμηθείτε πώς νιώσατε τη μέρα που πήρατε το καλύτερο βαθμό σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο. Όταν μάθατε ότι περάσατε και το τελευταίο μάθημα στο Πανεπιστήμιο ή Σχολή σας και ότι είστε πλέον πτυχιούχοι. Θέλω να σκεφτείτε όταν σας πήραν από τη δουλειά που στείλατε βιογραφικό και σας είπαν ότι προσλαμβάνεστε. 

Τέλος, θέλω να αισθανθείτε όπως αισθανθήκατε όταν ανακοινώσατε τα καλά νέα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως αισθάνθηκα γαλήνη, ελευθερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς όταν παίρνω μια βαθιά ανάσα. Αυτήν την αίσθηση θέλω να έχω κάθε φορά που πλησιάζω το Όνειρό μου. Με αυτήν την σκέψη θέλω να πορεύομαι καθημερινά και με αυτές τις αισθήσεις θέλω να ζω τη ζωή μου.

Τελικά αν ξανασκεφτούμε το ερώτημα: Το όνειρό μας εξαρτάται από εμάς ή εμείς από το όνειρό μας; Ο καθένας μπορεί να ψάξει μέσα του για την απάντηση που ταιριάζει στον ίδιο και στο όνειρό του. Αναρωτηθείτε ωστόσο πρώτα: Πόσο πολύ το θέλω; Και Τι κάνω μέσα στη μέρα μου για να φτάσω εκεί που ονειρεύομαι! 

Τολμήστε να το αισθανθείτε και ας γίνει αυτό η κινητήρια δύναμη για να ξυπνάτε καθημερινά και να ζείτε τη ζωή, που θα σας κάνει ευτυχισμένους. Τολμήστε να το πιστέψετε. Όχι απλά να το θέλετε ή να το φανταστείτε. Τολμήστε να το πιστέψετε. Η διαφορά μεταξύ του πιστεύω και θέλω/ φαντάζομαι είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζετε. 

Γιατί είναι διαφορετικό να θέλω να αλλάξω το κόσμο και διαφορετικό να πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω το κόσμο.

 Η δράση είναι αυτή που ξεχωρίζει το θέλω από το πιστεύω. Δεν είναι τυχαία η φράση: πολλοί θέλησαν λίγοι τα κατάφεραν. 

Και δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν με ένα «Πιστεύω».