Βγάλτε στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας...

2020-12-01

Από τον Νεκτάριο Ζήση

ZN Solutions Founder & CEO

Σήμερα το πρωί ξύπνησα στις 06:00 η ώρα όπως κάνω καθημερινά, πήγα στο δωμάτιο του Γιάννη μου και της Ελίνας μου για να δω αν είναι καλά και αν είναι σκεπασμένοι και μετά κατευθύνθηκα στο σαλόνι. Έβαλα νερό στον βραστήρα για να φτιάξω τον καφέ μου και ξάπλωσα στην αγαπημένη μου θέση για να μελετήσω. Κάθε μέρα η ίδια διαδικασία.

Σήμερα όμως, έγινε κάτι διαφορετικό.

Στιγμιαία πέρασε από το μυαλό μου, η δυνατότητα που μου δίνεται στο να ακολουθώ αυτή την διαδικασία καθημερινά. Ποια δυνατότητα;

Ότι ξύπνησα...

Πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν κατάφεραν να κάνουν, αυτό που οι περισσότεροι θεωρούμε αυτονόητο. Ναι και εγώ το θεωρώ αυτονόητο μερικές φορές . Λιγότερες σίγουρα απ' ότι στο παρελθόν, μιας και έχω βιώσει την ξαφνική απώλεια και έμαθα από αυτή. Μάλλον αυτή η σκέψη πυροδοτήθηκε στο μυαλό μου, γιατί μέσα στο Σαββατοκύριακο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με μία φίλη μου, μου είπε ότι ένας γνωστός της δυστυχώς έφυγε από τη ζωή.

Ακούω αρκετούς ανθρώπους αυτό το διάστημα, που διαμαρτύρονται γιατί μειώνονται τα κέρδη τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, που δε μειώνονται τα κέρδη τους, αλλά χάνουν τη δουλειά τους ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Άλλοι πάλι διαμαρτύρονται, γιατί φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε έναν αγαπημένο τους προορισμό, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν για να αποχαιρετήσουν τον πατέρα τους ή τη μητέρα τους. Τον δικό τους άνθρωπο.

Μην με παρεξηγήσετε. Δεν ασκώ κριτική σε κανέναν. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.

Αυτό που θέλω να πω, πρώτα και πάνω από όλους σε εμένα, είναι πως πρέπει να είμαι ευγνώμων. Να είμαστε ευγνώμονες!!!

Ευγνώμονες για αυτά που έχουμε. Μην μπερδεύεστε. Η ευγνωμοσύνη όπως και η ταπεινότητα

δεν έχει να κάνει με το να σκεφτόμαστε λιγότερα για τον εαυτό μας. Έχει να κάνει με το να σκεφτόμαστε λιγότερο τον εαυτό μας.

Σας δίνω να καταλάβετε τη διαφορά;

Το δύσκολο είναι, πως είναι στη φύση μας να είμαστε εστιασμένοι στον εαυτό μας, γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό το συναίσθημα και σε αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Πρέπει να αναπτύξουμε τη συνήθεια της ευγνωμοσύνης.

Μην σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας

Είναι δύσκολο να είσαι ευγνώμων, αν συνεχώς φιλτράρεις τα πάντα μέσα από τις προσωπικές σου επιθυμίες και ανάγκες .Με το να σκέφτεσαι και τους άλλους, σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις προτεραιότητες και να δεις τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική.

Εκτιμήστε τη στιγμή

Η ζωή είναι ένα ταξίδι και όχι μόνο ένας προορισμός. Εκτιμήστε το πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Οι μεγαλύτερες ανταμοιβές που προσφέρει η ζωή, έρχονται στον δρόμο προς τον προορισμό, όχι με την άφιξή σας. Και κατά την διάρκεια του ταξιδιού δεν υπάρχουν μόνο ευθείες, υπάρχουν και στροφές. Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές. Εκτιμήστε αυτές τις στιγμές και δείτε τι μπορείτε να μάθετε.

Αναπτύξτε τη συνήθεια να δίνετε

Μάθετε να δίνετε χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα. Ο μέντορας μου John Maxwell με έμαθε το εξής... Ρώτησε τον εαυτό σου καθημερινά δύο πράγματα. Ένα το πρωί και ένα το βράδυ.

  • Τι καλό θα κάνω σήμερα;
  • Τι καλό έχω κάνει σήμερα;

Σε ποιον είπα μία καλή κουβέντα. Ποιον ενθάρρυνα. Αυτό δεν κοστίζει, αλλά αξίζει...

Μάθετε να απολαμβάνετε χωρίς ιδιοκτησία

Όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε να απολαύσετε, χωρίς να χρειάζεται να τα ελέγξετε ή να τα αποκτήσετε, τόσο μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη θα νιώθετε. Χαρείτε με τις επιτυχίες και τις κατακτήσεις των άλλων.

Σταματήστε να γκρινιάζετε για αυτά που δεν έχετε

Η γκρίνια δεν οδηγεί πουθενά. Ποτέ δεν οδήγησε. Το μόνο που κάνει είναι να μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα.

Τέλος δημιουργήστε μία λίστα με πράγματα που έχετε και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας καθημερινά. Θα μοιραστώ μαζί σας ,ένα μέρος της δικής μου λίστας που έφτιαξα σήμερα το πρωί...

  • Ευχαριστώ που και σήμερα ξύπνησα.
  • Ευχαριστώ που και σήμερα έχω τη Βάσω μου, τον Γιάννη μου, την Ελίνα μου τον αδερφό μου και όλους τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν δίπλα μου.
  • Ευχαριστώ που και σήμερα πηγαίνω στη δουλειά μου και κάνω αυτό που αγαπώ.
  • Ευχαριστώ που και σήμερα έχω τη δυνατότητα να μάθω από τα λάθη μου.
  • Ευχαριστώ που και σήμερα έχω ανθρώπους δίπλα μου που πιστεύουν σε εμένα.

Κάντε την δική σας λίστα ευγνωμοσύνης. Και όπως αναφέρει ο Zig Ziglar, καθώς μεγαλώνει αυτή η λίστα και εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για αυτά που έχετε, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες, να έχετε ακόμη περισσότερα για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.

Η αλήθεια είναι ότι η ευγνωμοσύνη ως συναίσθημα , ως στάση , ως τρόπος σκέψης , ως νοοτροπία, πείτε το όπως θέλετε, είναι επιλογή. Είναι δική μας επιλογή!!!

Τι επιλέγουμε...

Να βγάλουμε στην επιφάνεια, την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.Τον ευγνώμων εαυτό μας.