"Υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του τι κάνω και τι θα μπορούσα να κάνω." Μέρος 1º

2021-10-29

Από τον Νεκτάριο Ζήση

ZN Solutions Founder & CEO

Πριν λίγες ημέρες, κοιτάζοντας τις σημειώσεις μου για να αποφασίσω τη θεματολογία του άρθρου που θα έγραφα, είδα αυτή την φράση την οποία την είχα καταγράψει και αρχειοθετήσει στον φάκελο της ανάπτυξης.

Καθώς άρχισα να γράφω, διαπίστωσα ότι είναι αρκετά αυτά που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και αποφάσισα να κάνω κάτι που δεν έχω ξανακάνει μέχρι στιγμής. Να το χωρίσω σε δύο μέρη. Σήμερα στο πρώτο μέρος, θα ασχοληθώ με την αιτία που κατά την γνώμη μου δημιουργείται αυτό το κενό και στο επόμενο άρθρο μου, με ιδέες που θα σας βοηθήσουν να το κλείσετε.

Υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του τι κάνω και τι θα μπορούσα να κάνω.

Η συγκεκριμένη φράση είναι του Chris Hodges και είναι η μία από τις δύο φράσεις, που επένδυσα πάρα πολύ χρόνο όταν την πρωτοδιάβασα, για να την αναλύσω, να την κατανοήσω και τέλος να βρω τον τρόπο να κλείσω αυτό το μεγάλο κενό.

Γιατί είναι αλήθεια, πως το τι κάνω, με αυτό που θα μπορούσα να κάνω έχουν μία μεγάλη απόσταση. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι κρατούν μία επιφυλακτική στάση όταν τους το λέω.

Και το καταλαβαίνω, πραγματικά το καταλαβαίνω. Είναι θέμα οπτικής.

Συνήθως, αν θα μπορούσα να το κατηγοριοποιήσω, υπάρχουν τέσσερεις κυρίαρχες οπτικές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η πρώτη οπτική είναι του «κάνω το καλύτερο που μπορώ...».

Η δεύτερη είναι του «γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω παραπάνω, αλλά...» και βάλτε ότι θέλετε για να το συμπληρώσετε. Δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, δεν πιστεύω ότι μπορώ, είναι δύσκολο, ίσως κάποια άλλη στιγμή, δεν είμαι καλά, κ.τ.λ.

Η τρίτη είναι του «γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω παραπάνω και επειδή δεν κάνω, νιώθω πολύ άσχημα».

Και η τέταρτη είναι «δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω, μία χαρά είμαι».

Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Όπως πρόσφατα ανέφερα στο πρώτο συνέδριο ηγεσίας που διοργανώσαμε ως ZN Solutions, It's time to Lead, στην ομιλία μου με τίτλο"Ηγεσία και Αλλαγή", η απροθυμία των ανθρώπων στην αλλαγή, εκφράζεται κωδικοποιημένα.

Και ο κώδικας εδώ μεταφράζεται με μία λέξη. Βολή.

Αυτό που πραγματικά πιστεύω, είναι πως 

ότι θέλουμε στη ζωή μας που δεν το έχουμε, είναι επειδή βρίσκεται έξω από τη ζώνη της βολής μας. Γιατί εάν το θέλαμε και ήταν μέσα στη ζώνη της βολής μας, θα πηγαίναμε να το πάρουμε.

Το να κάνεις παραπάνω από αυτό που τώρα κάνεις, σίγουρα απαιτεί να βγεις από τη ζώνη της βολής σου. Και για να αφήσεις τη ζώνη της βολής σου, θα πρέπει καταρχάς να απαντήσεις ειλικρινά στον εαυτό σου στις εξής ερωτήσεις.

Πρώτη ερώτηση...« Είμαι πρόθυμος να βγω από τη ζώνη βολής μου, για να κάνω αυτό που θα μπορούσα να κάνω;». Και δεύτερη ερώτηση... «Είμαι πρόθυμος να πληρώσω το τίμημα;».

Αν δεν απαντήσετε θετικά σε αυτές τις δύο ερωτήσεις και δεν δεσμευτείτε ότι θα τις ακολουθήσετε στο εκατό τις εκατό, τότε το κενό δεν πρόκειται να κλείσει.

Αυτό που σας λέω δεν είναι κάτι θεωρητικό ή κάτι που απλά έχω διαβάσει. Εμένα προσωπικά μου άλλαξε τη ζωή!

Στο παρελθόν έλεγα ότι θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, αλλά δεν το έκανα. Δημιουργούσα πλάνα, χάραζα στρατηγικές, αλλά δεν τις υλοποιούσα. Μιλούσα για αλλαγή, αλλά δεν άλλαζα τίποτα.

Γιατί; Γιατί τα πράγματα είναι απλά. Από τη στιγμή που δεν είχα αποφασίσει να ξεβολευτώ και δεν είχα δεσμευτεί να πληρώσω το τίμημα, τότε το πλάνο, η στρατηγική και το σχέδιο δεν είχαν καμία σημασία.

Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, γυρνούσα εκεί που ένιωθα καλύτερα.

Στα γνώριμα μέρη. Στην ασφάλεια... στη ζώνη της βολής μου.

Ανεξάρτητα αν ήμουν εντάξει. Ανεξάρτητα αν ήμουν καλά εκεί. Πολύ θεωρούν τη ζώνη βολής ως ένα μέρος όπου κάποιος περνάει καλά. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Και τώρα φυσιολογικά κάποιος μπορεί να σκεφτεί... «Ναι βρε Νεκτάριε, όμως άμα δεν περνούσες καλά, γιατί δεν το άλλαζες».

Γιατί και εγώ, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά, αντάλλαζα το τι θα μπορούσα να κάνω, για κάτι που μου ήταν γνώριμο. Για κάτι που ήταν βολικό και συνηθισμένο.

Άρα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αποφασίσετε και να δεσμευτείτε ότι θα βγείτε από τη ζώνη της βολής σας και θα πληρώσετε το τίμημα.

Ούτως η άλλως όμως θα πληρώσετε το τίμημα. Δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι, αν θα λάβετε την ανταμοιβή.

Συνεχίζεται...